Berättarkafé med eritreansk mat tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan och Kopparstaden

Kvinnohistoria och läcker mat lockade många

Text: Ragna Fahlander, Falukuriren

Läckerheter lockade många när Dalarnas kvinnohistoriska förening bjöd till berättarkväll.
Sinom tid blir det nog en bok också, ett sätt att lyfta fram kvinnors liv.

På tisdagen var det samling i kvarterslokalen Triangeln i Norslund. Ett 30-tal hade anmält sig till kvällen, och det var inte så konstigt – Dalarnas kvinnohistoriska förening lockade nämligen med eritreanska läckerheter.

Luwam Hadish och Natsnet Salomon hade börjat baka tunnbrödet injera redan på söndagen, typiskt för Eritrea och Etiopien. Till det hade de lagat tsebhi, en gryta med kött, lök, tomat, vitlök och berbere – en smakrik kryddblandning som är en viktig ingrediens i de eritreanska köken.

Luwam Hadish och Natsnet Salomon lagade mat, men till vardags pluggar de på Lugnetgymnasiet.
Luwam Hadish och Natsnet Salomon lagade mat, men till vardags pluggar de på Lugnetgymnasiet.

Båda tonåringarna är ensamkommande flyktingungdomar, som studerar på Lugnetgymnasiet. De fick visa sina matgäster hur man klarar sig utan bestick, genom att nypa till med tunnbrödet om maten.

– Kvinnohistoria är viktigare än någonsin, det finns så mycket att berätta och formulera kring nu när det också kommer kvinnor som från så många olika länder, säger Sonja Wahlstein som är ordförande i Kvinnohistoriska föreningen.

– Vi vill lyfta berättelser om kvinnors liv och öden, säger Margareta Nilserud som är en av dem som är med i skrivargruppen. Sinom tid blir nog de olika berättelserna en bok, när skrivarna fått ihop en bra blandning av kvinnliga öden och äventyr, om allt från telefonister och kockor till rektorer och månskensbönder.

Enagerade arrangörer var Margareta Nilserud och Sonja Wahlstein. I mitten Anna Hagland från Studiefrämjandet Vuxenskolan.
Enagerade arrangörer var Margareta Nilserud och Sonja Wahlstein. I mitten Anna Hagland från Studiefrämjandet Vuxenskolan.

Föreningen har ett 50-tal medlemmar och Margareta Nilserud konstaterar att man gärna vill locka fler som intresserar för berättande och dokumentation. Återväxten är viktig.

Torsdagen den 30 mars har föreningen årsmöte på stadsbiblioteket i Falun, med föreläsning av författaren Andrea Räder som berättar om kvinnornas roll i Bröderna Grimms sagor, under rubriken “Inte bara Snövit”.

Luwam Hadish och Natsnet Salomon hade börjat baka tunnbrödet injera redan på söndagen. Till det hade de lagat tsebhi, en köttgryta.

Lämna en kommentar