Sommarutflykt till Sätergläntan 22 juni 2022

Text och bild, Birgitta Hellström

 

En onsdag i juni besökte vi Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk på Knippboberget i Insjön Monika Jönsson, verksamhetschef, berättade om verksamheten.

Systrarna Elsa och Wilma Långbergs startade här ett pensionat i december 1922 och en vävskola i januari 1923. Skolan firar alltså 100- årsjubileum nästa år. Det blev en mötesplats dit många kom, bl a Ottilia Adelborg, Karin Larsson och Emma Zorn. Det var ett stort kvinnoöverskott i slutet av  1800-talet. Det fanns inte utbildning för kvinnor. Här fick man lära sig väva för försörjning. Man vävde löpmeter med genuina mönster och fick betalt i pengar. Man levererade till Hemslöjden och Stockholm. Här fanns även enbutik.  Att vara trädgårdskulla var också ett sätt att försörja sig. Kläder var tidigare värdefulla. De fanns med i bouppteckningar. 1934 såldes Sätergläntan till Handarbetets Vänner. 1964 tog Hemslöjden över.

Sätergläntan är nu Dalarnas högsta konstnärliga utbildning. Övriga skolor inom området i Sverige är Capellagården, Nyckelviksskolan, Handarbetets Vänner Skola, Stenebyskolan i Dalsland och Bäckedals folkhögskola i Sveg. Eleverna går här i 1-3 år. Utbildningen kan leda fram till ett gesällbrev. Mest sökande har man till träutbildningen. Väv har också många elever. Skolan har åtta lärare. På sömnad går 2-3 killar. Man kan även gå smide. Man söker in på studentbetyg. Det är 50-60 studenter där under ett år.Nu även en student från Japan. Många även från Danmark, Norge, Nederländerna och Tyskland. Undervisningsspråket är svenska, men lunch- språket är engelska. Skolan har ett samarbete med Tallinn. Man har även en systerskola 5 timmar norr om Minneapolis. Många sommarkurser blir snabbt fullbokade. En person i Japan ställde sin väckarklocka med svensk tid för att hinna anmäla sig direkt anmälan öppnades. I träutbildningen tar man trä direkt från skogen. Eleverna förflyttas till gammal kunskap. Det är viktigt att sköta materialen. Under Formveckan har man en workshop där man lagar kläder. Ärva och ändra, så var det tidigare. Skolan har ett fint referens-bibliotek med slöjd- och hantverksböcker och är en underbar miljö. Bibliotekarietjänsten är på 25%. Skolan ägs av 40 hemslöjdsföreningar. Från Leksands kommun får man ett bidrag på 40.000 kr. Just nu arbetar man med projektet – Ta till vara ull och lin. Skolan har en vänförening som bl a har trädgårdsdagar och arbetar med skolans rabatter.

Vi avslutade besöket med en god lunch på restaurangen ”Elsa & Wilma”. På hemvägen stannade vi till vid Insjöns väveri och besökte butiken och fikade i det nyöppnade caféet på gården.

Hallen till restaurangen
Biblioteket

 

Lämna en kommentar