Möte med Kattis Karlsson Nordqvist, Dalarnas hemslöjdskonsulent

20161202_214939

Foto: privat, DT, Lars Dahlström  Text: Margareta Nilserud Enberg

Den 23 november 2016 besökte hemslöjdskonsulenten i länet Dalarnas kvinnohistoriska förening och presenterade sig själv, det historiska sammanhang hon ingår i och slöjdens ställning idag i Sverige.

Många förgrundsgestalter inom hemslöjden nämndes såsom Lilli Zickerman med grundandet av Föreningen för svensk hemslöjd 1899.

Dalarnas hemslöjdsförening startade1937 och nuvarande konsulent är den femte i ordningen.

Kattis Karlsson Nordqvists bakgrund är gedigen och innefattar utbildning vid Tillskärarakademin i Stockholm och fil kand i textil vid Uppsala universitet. Tillsammans med en kollega har hon drivit en butik med eko-kläder i Falun, varit verksam vid Sätergläntan och startat mode-och designutbildning vid Hagströmska gymnasiet.

Globalisering, urbanisering och digitalisering är utmärkande för hemslöjden idag och hemslöjden är speciellt viktig idag påpekar Kattis Karlsson Nordqvist.

Att göra själv är en inriktning som kommer alltmer och illustreras av att det gäller att baka sitt eget bröd liksom att karva sin egen sked, något som resulterat i försäljning av hela kit med nödvändiga material och hjälpmedel av bl a Naturkompaniet. Det kommersiella intresset för hemslöjd ger kedjor som Hemtex, Åhlèns, Gudrun Sjödèn och IKEA exempel på. Den senare har låtit formgivare som bl a Ingegerd Råman glas/keramik göra en serie kallad Viktigt tillsammans med hantverkare i Asien som tillverkat föremål av naturmaterial.

Återbruksdräkter säljs idag via hemslöjdsbutiker, där vi i vårt län har flest butiker i landet, och visar att intresset för återanvändning är något som ligger i tiden.

Slöjdare av olika slag visades på bild med verk av Sur-Olle, Anna Wengelin, BrittMarie Christoffersson, Karin Ferner m fl.

Ett speciellt projekt med Johanna Törnqvist är Precious trash, där hon arbetar med att återanvända det vi vanligtvis kallar skräp och gör haute- couture och visar på en intressant hållning genom att använda diverse presentsnören, skumfolie, chipspåsar och vaxduk till att skapa slöjd med viktiga frågor i centrum. Johanna Törnqvists kläder är ett exempel på hur vi kan ompröva vårt synsätt på våra tillgångar och vår konsumtion.

fyrdelad-bild-precious-trash

Foto:  Precious trashs hemsida

Hennes utställning Precious Trash har visats på Handarbetets Vänners galleri på Djurgården under augusti/september 2016.

Never say näver  heter ett projekt som tagit form i Dalarna med konstnären Aia Jüdes som arbetat med näverslöjdare från Björbo och Gagnef och avlägsnat sig från traditionell näverslöjd och närmat sig modevärlden med föremål som högklackade näverskor och näverväskor.

Never say näver
Konstnären med hantverkaren John Lindholm

Konstnären OLEK ursprungligen Polen arbetade i samband med Avesta art 2016 med flyktingkvinnor och klädde in den s k Gula villan i Avesta i rosa virkade dukar.

Foto: DT

Detta var ett konstprojekt som behandlade frågor om hus och hem samt migration, där hemslöjd och konst möttes i ett lyckat integrationsprojekt.

Craftivism kallas rörelsen som skapar gatukonst av framförallt garn. Denna inriktning ligger nära det som brukar kallas gerillaslöjd och kan ibland ses i gatubilden med budskap i textil och ofta med ett politiskt innehåll.

Spoonfest, som handlar om att tälja sin egen sked under några dagar, har förekommit i England och Sätergläntan har haft sin Täljfest.

saterglantan-taljfest-poste-212x300-1

Crafterwork förekommer liksom Craft fridays – Do it together bl a i Umeå.

Många spännande projekt redovisades vid kvällens föredrag och avslutades med exempel från sociala medier som Instagram med garnapa, sur olle m fl namn nämndes liksom Facebook med gruppen Fritt broderi och Koftagruppen samt You tube med inslag:  Origami och Hemslöjden.

Avslutningsvis förstod vi åhörare att hemslöjd idag handlar om traditionell hemslöjd, men också om verksamhet som vetter åt konsten samt om ungdomliga initiativ.

Vi åhörare gick hem tacksamma och upprymda av ett mycket inspirerande föredrag av vår nya hemslöjdskonsulent.

Länkar som nämndes under föredraget:

Gestalten books – http://news.gestalten.com/aboutus/about-gestalten

Trend tablet http://www.trendtablet.com/

Slöjdare:

surolle – http://www.surolle.se/

anna wengdin – http://www.hemslojdensforlag.se/sv-se/foerfattare/anna-wengdin/

brittmarie christoffersson – http://www.hemslojdensforlag.se/sv-se/foerfattare/brittmarie-

christoffersson/

Karin Ferner – Leksands kulturhus ”Karins jul” http://www.leksand.se/Uppleva-och-gora/

Kultur1/Kulturhuset/Utstallningar/Utstallningar1/Karins-jul/

Monica Hallén – http://www.hemslojdensforlag.se/sv-se/foerfattare/monica-hall

%C3%A9n/

Dietrich Staemmler – http://www.dietrichstaemmler.com/

Karin Holmberg – http://www.karinholmberg.se/

Beth Moen Norea form och snickeri – http://norea.nu/

Aktivister/Craftivism

Johanna Törnqvist – http://www.johannatornqvist.com/

Preshious Trash – https://www.youtube.com/watch?v=dR1AZWwbeBs

Aia Jüdes -Näver say näver – https://www.youtube.com/watch?v=BhvOSI4szGM

Hemslöjd – tradition eller nyskapande /Kobra/SVT/ www.svt.se/kultur/hemslojdtradition-

eller-nyskapande

Doers:

Lina Sofia Lundin – www.linasofialundin.com/

Jonathan Malm www.jonatanmalm.se/orpanic

Craft Fridays Umeå – https://www.youtube.com/watch?v=aNQ4_VKmeaM

Bloggen Kurbits – Frida Arnqvist Engström www.kurbits.nu/om-kurbits/

Hemslöjden – http://www.hemslojden.

 

Lämna en kommentar