Vänskapen mellan Kalliroi Parrén och Clara Smitt.

Ett föredrag av Ann-Margret Mellberg, Greklands sista kulturråd.

Text: Ann-Margret Mellberg

Foto: Margareta Nilserud Enberg

Ann-Margret Mellberg

O

Sommaren 1906 for Kalliroi Parrén, grekisk journalist, författare och Greklands främsta förespråkare för kvinnans rätt till utbildning och arbete, till Stockholm för att träffa sin svenska väninna Clara Smitt, läkare och kvinnoaktivist.

Kalliroi stannade i Stockholm i ungefär två veckor och upplevelserna av Sverigeresan gavs ut i december 1912 i Aten. Titeln var ”Mina resor i Sverige”

Väninnorna hade träffats för första gången i Aten under det ödesdigra kriget 1897. Ett katastrofalt krig där den grekiska armén åsamkades ett svidande nederlag då de ottomanska trupperna gick in över Greklands norra gräns.

De filhellenska känslorna i Europa under den perioden hade varit starka och före krigets utbrott skickades en appell riktad till var och en i världen som kunde bistå Grekland. Det behövdes pengar, medicinsk utrustning, läkare och sjuksköterskor. Clara Smitt berördes djupt och bestämde sig för att fara dit och hjälpa till. Efter en lång resa genom hela Europa på våren 1897 anlände hon till Aten där hon presenterade sig för kvinnoförbundet och dess sekreterare Kalliroi Parrén.

Clara skickades upp till fronten där hon erbjöd sina tjänster under Maria Kalapothakis ledning, den första grekiska kvinnliga läkaren.

Parrén skriver full av beundran om Clara: Hon tvekade inte ett ögonblick att komma till oss. Hon stannade kvar på slagfältet i Velestino trots att man hade gett order om reträtt. Hon ville inte lämna sin post förrän den siste sårade soldaten hade burits bort på bår.

För sina insatser under grek-turkiska kriget 1897 erhöll Clara Smitt Röda korsets medalj av Hennes Majestät den grekiska drottningen Olga.   

Ann-Margret Mellberg, Ylva Isaksson Sellin, Bodil Nordström Karydakis, representanter för Grekiska ambassaden, Stadsbiblioteket och Dalarnas kvinnohistoriska förening.

Lämna en kommentar