Orden gror – poesi-och boksamtal på Falu stadsbibliotek torsdagen den 28 februari.

Samtal om Elin Wägners Väckarklocka, torsdagen den 28 februari.

Elin Wägners bok Väckarklocka kom ut 1941 och har fått klassikerstatus. Men vad har den att säga oss i dag? Riksteatern gästade Falun med en uppsättning som bygger på Väckarklocka, lagom till hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten, och i samband med det hade vi ett boksamtal på biblioteket. Wägnerintresset är stort och ett trettiotal personer slöt upp, vilket vi tyckte var fantastiskt roligt. Länets teaterkonsulent Janna Nolgård inledde med att presentera föreställningen som dels bygger på boken Väckarklocka och Elin Wägners liv, dels intervjuer med moderna människor om deras egna väckarklockor. Fyra frivilliga fick, till allas vår glädje, även läsa upp ett stycke ur pjäsen. Vid våra övriga boksamtal har större delen av deltagarna läst boken och kan diskutera den, men Väckarklocka är en text som många moderna läsare upplever som svårtillgänglig. Ylva Sellin Isaksson och jag berättade kortfattat om Wägners liv och bokens teman. Vi försökte lyfta fram den brinnande längtan efter en ny världsordning boken förmedlar. Genom att beskriva forntida kulturer där kvinnor har framträdande positioner vill Wägner visa att patriarkatet inte är den enda möjliga samhällsformen. Hon talar om relationen mellan män och kvinnor och försöker också laga sprickan i den svenska kvinnorörelsen där hemmafruar och yrkesarbetande inte längre förenades av samma behov. Wägner menar att specifika kvinnliga egenskaper kan vara en väg till fred – om bara kvinnorna tar ett gemensamt ansvar. Hon är också kritisk till den tekniska utvecklingen och urbaniseringen som isolerar människor och som hon menar förstör jorden. Hennes visioner för framtiden är ganska oprecisa, kanske vill hon framförallt visa att det finns andra sätt att tänka än det rådande. Hon riktar sig till sin egen samtid, till dem som var insatta i den tidens samhällsdebatt och lätt kunde följa hennes hänvisningar till samtida skribenter likaväl som till klassiska texter.

Texten väckte många engagerade frågor och det blev en intressant och givande diskussion, så vi kan nog lugnt konstatera att Wägner fortfarande har något att säga oss i dag!


Arrangemanget var ett samarbete mellan Biblioteken i Falun, Riksteatern Falun, Dalarnas kvinnohistoriska förening och Studieförbundet Vuxenskolan på initiativ från Droppen Sundberg (Riksteatern Dalarna)

Text: Anna Westin, bibliotekarie på Falu stadsbibliotek.

Bild: Margareta Nilserud Enberg

Lämna en kommentar