Falu-kulla blev kunglig hovleverantör av Södertäljekringlan

 

Text: Tina Westerlund

Foto: Emma Ahnlund, okänd

 

Torsdagen den 18 oktober 2017 berättade författaren och journalisten Tina Westerlund om ett fascinerande kvinnoöde: om den fattiga flickan från Falun som gav sig ut på arbetsvandring och blev kunglig hovleverantör av äkta Södertäljekringlor.

 

Anna Carolina Berglund föddes på Trotzgatan i Falun 1815, berättade Tina. Hon var dotter till en klensmed men blev tidigt föräldralös. Som så många andra i Dalarna gav hon sig som 20-åring av till Stockholm för att söka en utkomst. 1836, vid 24 års ålder, kommer hon till den idylliska lilla staden Södertälje som vid tiden hade knappt 1000 invånare (att jämföra med Faluns 4500).

 

-På samma sätt som Falun i alla tider varit präglad av gruvan, är Södertälje format av sitt geografiska läge, berättade Tina. När Anna Carolina anländer har den nya kanalen mellan Mälaren och Saltsjön funnits några år. Genom staden går också sedan urminnes tider den stora Göta landsväg – numera E4:an. Och så kom järnvägen. Södertälje är en genomfartsstad, bakande och försäljning av kringlor till resande och besökare är en gammal tradition.

 

Kvinnor i det tidiga 1800-talet hade ingen lätt situation, diskrimineringen var dubbel. Skråväsendet hindrade kvinnor i arbetslivet, liksom det faktum att såväl ogifta som gifta kvinnor var omyndiga (bara änkor var myndiga), en situation som varade fram till 1921.

-Ändå var det ofta nödvändigt för kvinnor att arbeta för sin – och som i Anna Carolinas fall – en stor familjs försörjning, sa Tina.

Södertälje-kringla

Anna Carolina må ha klättrat i tillvaron. Hennes man Bernhard Ludvig Grewesmühl kom från en stor släkt med både godsägare och höga militärer, han ärvde själv en stor stadsgård och ett tobaksspinneri av sin far, men vad hjälpte det när Bernhard Ludvig var en odugling. Anna Carolina fann sig snart i praktiken i rollen som familjens försörjare. Hon hade ansvar för mat på bordet åt ett hushåll på uppåt tio personer. Bäst illustreras hennes situation av en fråga från ett av barnbarnen. Pojken såg hur farmor slet med kringeldegarna och undrade vad farfar egentligen gjorde.

-Han är sin hustrus make, blev Anna Carolinas ampra svar.

 

Fru Grewesmühl var långt ifrån den enda kringelbagerskan i Södertälje, men hon var den största och den främsta. I mer än 30 år drev hon sin bageriverksamhet.  Hennes kringlor såldes till hovet, ja ända till Ryssland och Amerika. Hon hade alltid 3-4 bagerskor anställda, hennes två döttrar arbetade i rörelsen som Anna Carolina drev till sin död vid 84 års ålder 1896.

Kunglig hovleverantör

-Pigorna arbetade den mycket tunga degen, men frun vägde alltid upp ingredienserna själv, för receptet var en väl bevarad hemlighet.

 

Och arvet efter Anna Carolina lever, avslutade Tina sitt föredrag om den driftiga Falu-flickan som blev företagare och så småningom kulturhistoria. Hennes namn är inte glömt. Än idag bakas en del kringlor i Kringelstan. Och kringlan är än idag Södertäljes symbol framför alla andra.

Tina Westerlund
Tina Westerlund

Lämna en kommentar