Constance Mallesons resa i Dalarna

Text: David Gray, universitetslektor på Högskolan Dalarna

Foto: by Bassano Ltd, whole-plate glass negative 1922

Lady Constance Malleson var en brittisk-irländsk aristokrat, skådespelare, författare, aktivist och pacifist. Hon har beskrivits som ett exempel på den nya kvinnan – självständig och stark, demokratisk. Hon var född i slottet i byn Castlewellen, i distriktet Down (Irland, nu Nordirland.

Constance var född Lady Constance Mary Annesley till den adelsfamiljen Annelsey och var dottern till Hugh the 5th Earl Annesley och hans andra fru Priscilla Cecilia, Countess Annesley. Constance är bland annat känd som skådespelare (med artistnamn Colette O’Niel) och författare men också för sin nästan livslånga kärlek till den brittiska filosofen och nobelpristagaren Bertrand Russell. På grund av detta har hennes egen oeuvre oftast varit bortglömd. Hon var en duktig författare och kanske bäst som en reseskribent eller snarare en memoar- författare som skrev mest om de nordiska länderna mellan 1930 och 1960 talet, särskild i boken In the North (1946).

Constance reste till Norden för första gången 1913 med sin mamma, Priscilla Cecilia. Denna var 1946 gift med den brittisk-tyske affärsmannen Sir Max Waechter, som hade planer på en ‘European Union League’, en föregångare till Europeiska unionen. På den resan var det planerat att segla till Norge, Sverige och Danmark, men när det var dags att segla till Stockholm då var det oväder så de kom aldrig till Sverige den gången. På resan fick Constance träffa bland annat Kung Kristian X av Danmark, Kung Håkon VII av Norge och den tyske kejsaren Vilhelm II.

Constance blev sen skådespelare och var gift med en annan skådespelare Miles Malleson 1914, i London. Fast de båda var pacifister utsågs Miles till armén och skickades till Malta. Constance började jobba på No-Conscription Fellowship (en pacifistorganisation) och det var här hon träffade Bertrand Russell för första gången 1916 och då började deras mycket intensiva kärleksaffär. Genom Russell kom Constance nära de författare, konstnärer, och intellektuella som hörde till Bloomsburygruppen – författaren Virginia Woolf och E.M. Forster, konstnär Duncan Grant, samt ekonomen och filosofen John Maynard Keynes, bland andra.

Constance förvandlades från skådespelare till författare gradvis under 1930-talet. Hon skrev några romaner och några böcker som var reseberättelser och memoarer: After Ten Years. London: Cape. 1931; The coming back. A novel. London, Toronto: Cape. 1933; Fear in the Heart. A novel. London: Collins. 1936; In the North: autobiographical fragments in Norway, Sweden, Finland, 1936-1946. London. 1946. Det var i boken In The North som hon skrev om sin tid och sina resor i Dalarna.

Constance var i Sverige 1936 och sen igen 1937 då hon vandrade i Lappland, både Sverige och Finland. Men det var sommaren 1938 som hon bestämde sig för att flytta permanent till Sverige. Under sommaren vandrade hon med en ny brittisk kompis, en engelsk arkitekt som heter Dorothy Mallows men som kallas för Lavinia i boken. De följde Luleälven och försatte upp till sin destination i Narvik, nord Norge. I september då kom Constance och Dorothy till Ramsnäs, en by strax utanför Sundborn.

Constance vandrade mycket i trakten och blev bekant med den ”magiska omgivningen”. Detta är områden runt Toftan, sjön norr om Sundborn, som Constance beskriver mest: byarna Lövänget, Gråsala, Toftbyn, Svärdsjö, Enviken och även Falun. Constance skrev om livet i Dalarna under krigskårerna (1939-46), bland annat de allierade flygare som var placerade i Falun. Men hon var också mycket nyfiken på att fånga upp livet på gården. Bland annat beskriver hon hur det var när man bakade knäckebröd på gården, och vävning av trasmattor. Hon beskriver också sina dagsutflykter till Falun och de möjligheter att köpa traditionella eller klassisk maträtter – ärtsoppa med fläsk, rökt sill och lax. Efter slutet av andra världskriget då flyttade Constance till England, men hon reste tillbaka till Ramsnäs varje sommar fram till slutet av 1960-talet, några år innan hon dog, 1975.

David Gray & John Wilson Foster, “Freedom and the North: Constance Malleson’s Lifelong Pursuit”, i boken Ireland and the North / [red] Fionna Barber, Heidi Hansson och Sara Dybris McQuaid, Oxford: Peter Lang Publishing Group, 2019, p. 285-302

 

Lämna en kommentar