Berättarcafé: mat, 10 november

BERÄTTAR-CAFÉ den 10 november 2015. Tema mat.
Plats: Falu Fest och Möten, Hyttgatan 28, Falun
Till denna cafékväll kom ca 20 st deltagare.

Dalarnas Kvinnohistoriska Förening tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Falu integrationsgrupp hade inbjudit i första hand invandrarkvinnor och även andra intresserade till denna cafékväll.

Gästtalare för kvällen var Eshrat, den iranska kvinna som under många år drivit Saffran-butiken i Falun. Det märktes när kvinnor och män anlände, att de alla kände till Eshrat och varit kunder i hennes butik. Det blev ett glatt och kärt återseende mellan deltagarna och Eshrat som bor i Borlänge.

Kvällens berättarämne var iranska högtider och den iranska maten.

Eshrat berättade att Iran är ett stort land till ytan 1 648 000 km2 och med en folkmängd mer än 75 miljoner invånare. Teheran har ca 8,5 miljoner invånare. Religionen är islam med 85 % shia och 5 % sunni.

Iran har olika mat-traditioner i landets olika hörn.

Vid Kaspiska Havet är det den svarta kaviaren som dominerar. Vid Persiska Viken är det färska dadlar som odlas och exporteras. Olivolja framställs här och exporteras.

Klimatet i östra Iran är varmt och här framställs och exporteras det bästa saffranet.

Västra Iran har fint klimat. Här gör man de bästa iranska mattorna.

Centrala Iran bjuder på mycket varmt klimat med ökenlandskap. Här finns bönder som livnär sig på får, kameler och strutsfarmar. De äter dessa djurs kött.

Eshrat visar de ljuvligaste bilder över olika maträtter och matkompositioner där starka färger dominerar.

Man äter mycket kebabspett, kycklingfilé, lammfilé med ris eller bröd. Man marinerar gärna kyckling med saffran. Även mandlar och pistagenötter ingår i maträtterna. Man garnerar riset med granatäpplen. Många olika örter används, färsk eller torkad mynta, gurkmeja är vanligt i maträtterna.

Eshrat visar bild på lammfärslimpa (ser ut som vår köttfärslimpa) där man rullat in kokta ägg. Lammfärsbullar (påminner om våra köttbullar) tillagas i tomatsås med örter och bönor.

Buffémat dukas det upp till vid olika helgdagar.

Traditionella högtidsdagar:
Den 21 december.
Den längsta natten. Ljuset besegrar mörkret.
I Sverige fanns och finns en motsvarande tradition då vi här firar med Tomaskorset som sätts upp på vissa gårdar.
Denna dag firar iranierna med att äta god mat, frukt, nötter, fisk och vattenmelon.
Man läser dikter högt tillsammans av nationalskalden och många besöker/vallfärdar till dennes grav. Man reciterar Koranen vid detta tillfälle.

Sista tisdagsafton före Nyår
Nu plockar man torra buskar och eldar brasor. En brasa består av tre buskar. Alla dansar, äter god mat, pratar om goda seder. Bara goda saker får man samtala om och lämnar allt mörkt bakom sig denna afton.
Den iranska almanackan går efter solen.

Nyår ca 21 mars
Den 21 mars dukar man ett bord med all mat som börjar på bokstaven S.
En tuva vetegroddar måste finnas på bordet liksom Koranen och guldmynt . Vidare dukar man upp med levande ljus, blommor och äpplen.
Det är fest i 13 dagar men man äter i 12 dagar. Den 13:e dagen plockar man bort allt från bordet och lämnar tillbaka det till naturen. Tuvan med vetegroddar kastar man i rinnande vatten och önskar sig allt gott.

Speciell mat första dagen på det nya året är:
Stekt fisk
Man blandar örter som persilja, gräslök, koriander, saffran och ris med citron och ägg. Detta steks och serveras till fisken.
Vidare anrättar man en gryta av anka eller kyckling och ris med malda valnötter och serverar granatäpplesås till.
Det var många vackra bilder på de olika maträtterna och givetvis satt vi alla där och kände oss sugna att få smaka den iranska maten.

Eshrat lovar att om vi vill provsmaka den iranska maten så ställer hon gärna upp och tillagar detta vid ett annat tillfälle.

Text: Yvonne Calles

Foto: Margareta Nilserud Enberg