Ett samtal om Karin Boyes författarskap

Text: Lena Grönlund Myrberg

Foto: Margareta Nilserud Enberg

Bibliotekarie Maria Norberg,Droppen Sundberg representant för Riksteatern, bibliotekarie Ylva Sellin Isaksson.

Det var fullsatt i Faluns stadsbiblioteks mötesrum Torstensson måndagen den 4 november. Biblioteket hade tillsammans med Riksteatern Falun, Studieförbundet Vuxenskolan och Dalarnas Kvinnohistoriska förening inbjudit till ett samtal om Karin Boyes författarskap.

Programmet ingår i serien Orden gror och att det denna gång handlade om Karin Boye var att Riksteatern visade en teaterföreställning på Kulturhuset nio14 med namnet Nakna som foster och gudar. Inbjudan kallade till ett Öppet rundabordssamtal och det var precis vad det blev. Efter en kort presentation om Karin Boyes liv och författarskap gavs en presentation om den kommande teaterföreställningen av Droppen Sundberg. De församlade fick frågan om att tillsammans läsa Boyes körverk Vällust vilket alla menade var en strålande idé och några roller fördelades bland frivilliga och övriga körade.

Samtalet flöt lätt och det fanns många intressanta funderingar kring hennes dikter och inte minst hennes prosa. Hon var en tidig modernist och hennes kanske mest kända bok, Kallocain, från 1940 känns fortfarande (tyvärr) aktuell.

Bibliotekarierna Ylva Selin Isaksson och Maria Norberg hade plockat fram och berättade kort om böcker av och om Karin Boye som finns i Falu stadsbibliotek. De avslutade med att tipsa om Karin Boye-sällskapets hemsida som var en av landets första författarhemsidor på 1990-talet. http://karinboye.se.


Lämna en kommentar