Boksläpp: Fäbodlandskap och vallmusik

Ungefär 60 personer kom till boksläppet den 29 maj.


Onsdagen den 29 maj släpptes Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbunds ”Årsboken Dalarna 2019 – Fäbodlandskap och vallmusik”, på Gammelgården i Borlänge.
Boksläppet inleddes med kulning av Jennie Tiderman-Österberg och Agneta Stolpe, samt vallåtar på näverlur och kohorn av Melker Brodin.
Dagens värd, ordförande i Tunabygdens hembygdsförening Mariann Johansson, hälsade sedan välkommen till Gammelgården. Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbunds vice ordförande, Staffan Nilsson, berättade om förbundets bokutgivning i både historisk och nutida kontext. Därefter talade projektets ledare, tillika bokens redaktör, Jennie Tiderman-Österberg. Hon berättade om hur projektet startade med en kort föreläsning och slutade med en bok, två filmer och en turné. Hon passade också på att tacka alla projektets medarbetare, då särskilt författarna och kulerskorna Agneta Stolpe och Kerstin Sonnbäck som båda följt henne runt om i hela Dalarna för att söka efter det perfekta ekot. En särskild grupp medarbetare lyftes också fram – fäbodbrukarna. Jennie tackade dem för allt de har lärt henne och för deras gästfrihet under projektet.
Agneta Stolpe, logonom, kulerska och pedagog från Äppelbo, höll därefter ett högtidstal där hon bland annat pratade om det mätbara i vallmusik, men också det rent magiska. Hon hyllade också projektets ledare och tackade för en spännande och lärorik resa.
På plats fanns också några utav bokens 19 författare som berättade om sina artiklar i Årsboken Dalarna 2019. Susanne Rosenberg, professor i folklig sång vid Kungl. Musikhögskolan, har skrivit om kulning som folkrörelse och hon framhöll också särskilt kulning i digital form på Internet. Hon visade även prov på en improvisation i vallåtsmodus, för att med klingande exempel visa vallmusikens toninnehåll. Jesper Larsson, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, berättade om sin forskning utifrån arkivmaterialet ”Orsa vallherdelängder” som kan visa vilka som arbetade på fäbodarna i Orsa socken under en period på 1600-talet. Folksångerskan och pedagogen Kerstin Sonnbäck talade om sin artikel som lyfter fram vallmusik i världen och Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet, berättade om folktro på fäbodarna. En av Dalarnas museums antikvarier, Maria Björkroth, gjorde ett referat av sin artikel vilken handlar om fäbodlandskapets död och vår ändrade syn på mjölkprodukter under 1900-talet. Anna-Karin Jobs Arnberg, även hon antikvarie vid Dalarnas museum, berättade om vallkullan som nationalromantisk och erotisk symbol och varför det är viktigt att problematisera denna verklighetsfrånvända bild. Vi fick också höra om riksspelmannen Torkel Johanssons resa i vallmusikens tjänst. Han hade dagen till ära rest ända från Åre för att deltaga vid boksläppet och han spelade också två vallåtar från Jämtland på bockhorn.
Med vid boksläppet fanns också Hembygdskonsulent Erik Thorell.

Lämna en kommentar