Berättarcafé: visor, 10 december

BERÄTTAR-CAFÉ den 10 december 2015. Tema: visor med Annacari Jadling.

Plats: Falu Fest och Möten, Hyttgatan 28, Falun.

Denna träff samlade 14 kvinnor.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Falu integrationsgrupp hade Dalarnas Kvinnohistoriska förening inbjudit till denna cafékväll. Kvällens gäst, Annacari Jadling Ohlsson, underhöll oss med ett mycket engagerande och uttrycksfullt framförande. Hon bjöd verkligen på sig själv och berättade minnen från sin barndom där också sång och musik tidigt präglade henne. Hennes uppväxt var i sydvästra Dalarna i trakten av Saxdalen. Hennes pappa var mycket musikalisk och spelade godnattsånger på gitarr och sjöng döttrarna till sömns om kvällarna. Det var inte några vanliga godnattvisor utan ibland Dan Anderssons tonsatta texter.

Dessa fängslade den femåriga Annacari, hon lärde sig snabbt både text och melodi utantill. På ett dramatiskt sätt framförde hon sedan en episod från söndagsskolan där hon på ett överraskande sätt framförde ” Minnet” av Dan Andersson. Hans text passade inte riktigt in i söndagsskolans lära utan detta blev Annacaris avsked till söndagsskolan.

Annacari framförde a capella många gamla visor från äldre tider, som inledning en medeltida ballad med många omkväden och gammal folktro. Barbro Hörbergs visor har också påverkat och etsats sig fast hos Annacari, inte minst tonsättningen av ”Håll alla dörrar öppna”! Den handlar om att inte dö nyfiken utan ta för sig av livet!

Vi fick även prova på allsång. Visramsor där vi upprepade sångkväderna efter försångaren, t ex ”Rida rida ranka ..” .

Nils Parling (född 1914) född i Säfsnäs socken var en person, som betytt mycket för sin hembygd och för vår sjungande gäst. Hans engagemang för natur, ekologi och visor hedras fortfarande varje år med en festival i Säfsen. 2014 tilldelades Annacari och hennes man ”Nils Parling”- priset, som årligen utdelas till personer som arbetar i stiftarens anda.
Avslutningavis nämndes även Selma Lagerlöf som ju tillbringade många år här i Falun. Idag på Nobeldagen påminns vi om att hon var den första kvinnan att mottaga Alfred Nobels pris i litteratur 1909.

Annacari avtackades med blommor och vid den efterföljande kaffestunden diskuterades följande:

Har visor någon särskild betydelse för Dig?
Berätta om det finns någon visa i Er familj som går vidare i släkten/familjen?

Text: Anna Swan

Annacari Jadling Ohlsson
Annacari Jadling Ohlsson